Tradition

Traditionen att märka sina ägodelar sträcker sig tillbaka enda till 1200-talet, då man märkte allt ifrån sitt hus med innehåll, till boskap. Man var rädd om sina saker och det var viktigt att det skulle hålla flera generationer.

Butiken

Textilier var väldigt dyrt och det var man särskilt rädd om. Man märkte dessa med ägarens initialer, årtal m.m. Ibland broderade man bara en bokstav, dvs. ett monogram. Det betyder ensam bokstav på grekiska. Broderierna utvecklades till vackra konstverk med blomsterslingor och bårder, det är ett hantverk som vi inte längre har tid med eller har kunskap om. Men traditionen finns bevarad och är något som säkerligen kommer att bli mer och mer uppmärksammat.

På Lanthem jobbar vi under temat textil och tradition. Lantlig och klassisk textil är tidlös och skapar personliga hem och en ombonad känsla. Trenderna kommer och går men det klassiska består. Många tror att de broderade, vita lakanens tid är förbi. På Lanthem hävdar vi motsatsen. Det ligger i tiden att värdera upp det som händerna har skapat. Bla. är lakan med broderi och spetsar, framtidens antikviteter. Många känner glädje att kunna återanvända mormors eller farmors lakan igen.

Välkommen och låt er inspireras av hur man på ett vackert och praktiskt sätt kan använda gamla handbroderade lakan och handdukar.